NFC

NFC-lähitunnistus

NFC (Near Field Communication) on teknologia, joka perustuu samoihin toimintaperusteisiin kuin muukin RFID, mutta se on suunniteltu toimimaan vain hyvin pienillä lukuetäisyyksillä.

Kaupassa nähty lähimaksaminen, laitteiden parittaminen tai tuotetiedon hakeminen kännykällä tarraa koskettaen ovat useimmiten toteutettu NFC-tekniikan avulla.

NFC-toimii taajuudella 13,56 MHz ja siihen liittyvät toiminnot on kuvattu ISO/IEC 14443-standardissa.

Jokaisessa NFC-tunnisteessa on yksilöllinen pysyvästi asetettu UID-numero (sarjanumero). Tunnisteeseen kirjoitetaan harvemmin web-linkin lisäksi muita tietoja. Varsinainen tieto sijaitsee yleensä erillisessä tietokannassa, johon ID-numerolla viitataan.

NFC:n arjen käyttökohteita

NFC-tekniikasta on tullut niin yleistä, että sitä käytetään päivittäin sen kummemmin kiinnittämättä huomiota sen teknologiaan.

Linja-autossa luettu matkakortti on usein toteutettu NFC-tekniikalla. Työpaikan henkilökortti voi olla varustettu NFC-tunnisteella. Ovet voivat avautua NFC-tunnisteella uimahallissa tai kuntosalilla.

NFC-avaimenperä toimii apuna vietäessä lapsi hoitoon. Toisessa avaimenperässä voi olla markkinointiin tai tuotetietoon liittyvää sisältöä.

NFC-puhelimet

Markkinoilla olevat NFC-puhelimet löydät täältä.

Haluttaessa käyttää puhelimen NFC-ominaisuutta, se pitää laittaa ensin päälle puhelimen asetuksista.

Sen jälkeen täytyy käynnistää tekniikkaa hyödyntävä ohjelma.

Jos tunnisteeseen on ohjelmoitu web-osoite, puhelimen selain käynnistyy automaattisesti ja NFC-tunnisteeseen ohjelmoitu linkki avautuu.

NFC:n käyttäminen tapahtuu koskettamalla puhelimella NFC-tarraa, NFC-korttia, NFC-nappia tai muuta NFC-tunnistetta. Useimmiten puhelimen NFC-antenni sijaitsee puhelimen taka- tai yläosassa. Asia selviää kokeilemalla.

NFC-sovellukset puhelimeen

Sovelluksia Android-puhelimille erityisesti satunnaiseen käyttöön on ilmaiseksi saatavilla Play-kaupasta.

NFC-tunnisteen lukemiseen ja kirjoittamiseen soveltuvat Trigger ja TagWriter. Tunnistetiedon lukemiseen TagInfo.

Palveluntarjoajat saattavat jakaa omia puhelimiin tarkoitettuja ohjelmia NFC-tarran avulla. Tällöin käyttäjän pitää lukea ko. tunniste ja hyväksyä ohjelma ladattavaksi, asennettavaksi ja käytettäväksi.

NFC-tunnistesirujen vertailutaulukko.

Tunnisteita on erityyppisiä ja niissä voi olla eri määrä muistia.

Tunnistesiru Muistin koko(käyttömuisti) URL-merkkejä Teksti-merkkejä NFC-luokka
Ultralight 48 41 39 Type2
NTAG203 144 132 130 Type2
NTAG212 128 132 130 Type2
NTAG213 144 132 130 Type2
NTAG213 888 854 852 Type2
Mifare 1K 1024 256 709 Classic
Sirutyyppejä on lisäksi paljon muita esim. DESFire, FeliCa, Topaz. Ne eivät pääsääntöisesti toimi NFC-puhelimissa. Taulukosta voit katsoa tunnisteen perusasiat. Yleensä type2-tunnisteet toimivat NFC-puhelimissa.

Useimmat NFC-tunnisteet voidaan myös lukita salasanalla niin, että niihin ohjelmoitua tietoa ei voi muuttaa.

Metallipinnan vaikutus tunnisteeseen

Jos tavanomainen tarratunniste kiinnitetään metallipintaan, se ei toimi.

Silloin kun NFC-tunniste halutaan kiinnittää metallipintaan, on valittava ko. tarkoitukseen soveltuva tunnistetyyppi.

Metallin päältä toimivissa NFC-tunnisteissa on usein ohut ferriittikerros eristämässä tunnistetta metallista. Sama vaikutus saadaan sellaisella koteloinnilla, jossa varsinainen NFC-tunniste erotetaan metallipinnasta.

Teollisuuden käyttötarkoitukseen on olemassa kestävämpiä tyypillisesti hyvin koteloituja tunnisteita, joissa on hyvä IP-luokitus, hyvät kiinnitysominaisuudet sekä soveltuvuus metallipintoihin.