Suomessa kehitetään nyt älyliikennemerkkejä vientiin – näin ne toimivat

Teknologiat: UHF-kiinteät lukijat, UHF-käsipäätteet, UHF-tunnisteet, Ohjelmistot RFID-luentaan

Suomessa kehitetään nyt älyliikennemerkkejä vientiin – näin ne toimivat

TrafficSign

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja -opisto sekä etätunnistukseen erikoistunut yritys ovat aloittaneet Zagrebin yliopiston kanssa älykkäisiin liikennemerkkeihin liittyvän pilottiprojektin. Katso video täältä

Ideana on, että jo olemassa olevat liikennemerkit identifioidaan RFID-tunnisteella. Lisäksi tarvitaan tarkastusauto johon asennetaan liikennemerkkien tunnisteet automaattisesti lukeva laitteisto.

Tarkastuksen tiedot puolestaan tallentuvat tietokantaan, josta järjestelmä ilmoittaa huoltoyhtiölle, milloin liikennemerkki puuttuu, on väärässä paikassa, pitää poistaa tai vaihtaa.

Asiakkaan toiminnanohjausjärjestelmä kerää tietoa myös muista tietolähteistä, mikä mahdollistaa ilmoitukset vioittuneista tai käyttöikänsä päähän tulleista liikennemerkeistä.

Jyväskyläläisten yhteistyöprojektissa on tarkoitus luoda menetelmälle tekninen kuvaus sekä simuloinnin perusteella valikoituvat tägit, jotka lähtevät sen jälkeen Zagrebin maanteille testattavaksi.

Jos testeistä saadaan hyviä tuloksia, paikallinen liikenneministeriö on halukas tilaamaan tuotteen. Keskisuomalainen Aksulit Oy toimii järjestelmän rakentajana.

Koko maan liikennemerkit aiotaan tägittää

Liikennemerkkejä ollaan merkitsemässä RFID-tägein koko Kroatian kantatieverkostossa.

Idean isän, JAMKin logistiikan lehtori Mikko Keskisen mukaan testauksen aikana on luotu kansainvälisiä kontakteja ja asiakkuuksia kahden korkeakoulun välillä yhteistyökumppanit mukaan lukien.

– Pilotointi aloitettiin alustavilla testeillä viime keväänä Kroatiassa. Niillä luotiin pohjaa RFID-järjestelmän tuotteistamiselle, jota on tehty kesän ja syksyn aikana. Kroatian valtio on tukenut pilotointia ja mikäli asetetut tavoitteet saavutetaan, Zagrebin yliopisto jatkaa omalta osaltaan tutkimusta lisämittauksin, Keskinen toteaa.

– Pienen firman on mahdotonta lähteä verkostoitumaan ulkomaille. Kontaktia Zagrebiin ei olisi löytynyt ilman JAMKin apua, yhteistyöhön tyytyväinen Aksulit Oy:n toimitusjohtaja Asko Puoliväli kertoo.

Projektia valmisteltiin Suomessa tehdyillä esitesteillä. Jyväskylän ammattiopistosta saatiin mm. testausautoja sekä kuljettajia projektin käyttöön.

Opiskelijoille menetelmä on ollut aivan uusi ja se on herättänyt mielenkiintoa.

– Tämän tyyppiset projektit toimivat loistavana alkuna isompaan yhteistyöhön JAMKin kanssa. Odotamme innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan, toteaa Jyväskylän ammattiopiston logistiikalla työskentelevä Simo Ahtiainen.

Suomessa vastaavaa järjestelmää ei vielä ole käytössä, mutta periaatteessa menetelmä soveltuisi käytettäväksi myös Suomen maanteillä.

Lähde: Ilta-Sanomat | Julkaistu: 9.11.2017 6:55