Case Laikas

Parempi kilpailukyky älyvarastojärjestelmän avulla - Case Laikas Oy

Aksulit Oy:n ja Laikas Oy:n yhteistyö on tuonut uusia mahdollisuuksia teollisuuden kalustonhallintaan innovatiivisen älyvarastojärjestelmän avulla.

Älyvarastojärjestelmä mahdollisti liiketoiminnan kasvun

Laikas on teollisuuden asiantuntijayritys, jolla on lähes 20 vuoden kokemus alalta. Laikkaan liiketoiminta keskittyi aluksi teollisuuden pientarvikehyllytykseen. Nykyisin laajaan palveluvalikoimaan kuuluvat hyllytys-, vuokraus-, tuki- sekä huolto- ja seurantapalvelut. Heidän yhdintehtäviään ovat myynti, huolto ja erilaiset tuotteet teollisuuden alalla.
Aksulit on mahdollistanut Laikaksen liiketoiminnalle uusia tapoja kalustonhallintaan älyvarastojärjestelmän avulla. Älyvarastojärjestelmä otettiin käyttöön pientarvikehyllytykseen sekä tuotantokoneiden vuokraukseen. Aksuleiden älyvarastojärjestelmä on käytössä Laikkaalla siten, että järjestelmä on integroitu heidän omaan kustomoituun tuotteeseen, jota vuokrataan älyvarastona eteenpäin.
Aksulit ovat tehneet tiivistä yhteistyötä Laikkaan kanssa projektin alusta saakka. “Kommunikaation sujuvuus on mahdollistanut pidemmätkin prosessit, koska tämäntyyppiset hankkeet ovat pitkiä. Ne ovat sisältäneet muun muassa suunnitelmallisuutta, palavereita sekä pilotointeja. Meillä on vain positiivisia kokemuksia yhteistyöstä Aksuleiden kanssa”, kertoo Laikas Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä Ilkka Huttunen.

Älyvarastojärjestelmä tukee liiketoiminnan kasvua

“Valitsimme Aksulitin yhteistyökumppaniksemme, koska he ovat helposti lähestyttäviä ja joustavia. He ovat meidän lailla perheyritys, mikä tuo samaistuttavuutta. Me emme myöskään halunneet liian isoa toimijaa – halusimme saada äänemme kuuluviin”, kertoo Huttunen.
Aksulit ovat auttaneet eri toimialojen yrityksiä tehostamaan heidän vaihto- ja käyttöomaisuuden hallintaa jo vuodesta 2003 lähtien. Laikas omaa Aksuleiden lailla pitkät juuret teollisuuden alalta Suomessa.
Aksuleiden ja Laikkaan yhteistyö on kestänyt vuodesta 2019 asti. “Löysimme Aksulit sisäisen hankkeen kautta. Digitalisaation kasvun myötä nousseet mahdollisuudet tarjosivat edistyksellisiä kalustonhallintajärjestelmiä pientarvikehyllytykseen liittyen”, kuvailee Huttunen.
Viimeiset viisi vuotta ovat sisältäneet Laikkaan tuotevalikoiman kasvua sekä uusia käytännöllisiä ratkaisuja, joita Aksulit ovat mahdollistaneet vakuuttavalla teknologia osaamisellaan.
Aksulit ovat alansa ammattilaisia eri toimialojen toiminnanohjausjärjestelmien konsultoinnissa sekä täydentävien ohjelmistojen kehittämisessä. “Palvelut ovat räätälöitävissä ja meidän vilpitön tahtotila on tunnistaa kunkin asiakkaan hyödyt sekä nostaa ne esille liiketoiminnan kasvussa”, kertoo Aksuleiden kehitysjohtaja Joonas Puoliväli.

Yhteistyöllä kohti nykyaikaista kalustonhallintaa

Teollisuusalan mahdollisuudet ovat murroksessa teknologian jatkuvan kehityksen myötä. Laikkaan varaston- ja kalustonhallinta on kehittynyt merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana hyvän yhteistyön johdosta.

Laikkaan kirkkaimpana tavoitteena on parantaa kilpailukykyä asiakkaan näkökulmasta Aksuleiden älyvarastojärjestelmän avulla. Huttunen korostaa kahta tärkeää asiaa, joita teollisuusala tarvitsee nykyisin kaluston- ja varastonhallinnassaan aiempaa enemmän:

  • seurattavuus: tuotteiden kulutusta ja tilausten tekemistä täytyy pystyä tehdä automatisoidusti
  • kustannustehokkuus: pientarviketuotteiden logistiikkaketjun kulutuksesta täytyy olla jatkuvasti tietoinen ja varaston määrää on optimoitava kustannustehokkaasti.
“Ennen nykyaikaisten älyjärjestelmien saatavuutta teollisuuden pientarvikehyllytysratkaisut perustuivat lähinnä työntekijöiden muistiin. Tämä johti usein siihen, että logistiikka oli epäjärjestelmällistä ja hallitsematonta, sitä voisi kuvata villiksikin”, kuvailee Huttunen.
Aksuleiden kehittämä älyvarastojärjestelmä inventoi jopa tuhat tuotetta kymmenessä sekunnissa ja seuraa varastosaldoja reaaliajassa. Näin voidaan optimoida varastoa ja säästää kustannuksissa. Järjestelmän tuottama tieto auttaa luomaan vahvan pohjan nykyaikaiselle liiketoiminnalle.